Blog, Free

PROMENA ŽIVOTA

3 knjige koje vam mogu promeniti život -PRVI DEO

U narednom periodu objavljivaću knjige iz različitih oblasti, nauke, zdravlja, filozofije, misterije i mistike, avanture, tehnologije, religije, nutricionizma, fitnesa, samopomoći, cenzurisane knjige…
Danas započinjemo sa knjigama koje mogu da nam pomognu da više razumemo sebe i način na koji živimo u ovom svetu, možda čak i da nam pomognu da pokušamo da primenimo neke male stvari u našoj svakodnevnici što bi moglo da nam promeni čitav pogled na život.

Čitanje polako ali sigurno postaje zaboravljena veština. Mnogi kažu da je razlog zbog koga ne čitaju ukorenjen u tome da ne žele da gube vreme, tačnije to je sporiji i teži način da dobiju informacije. Ne bih da zalazim previše duboko u ovu temu ali takodje ne mogu da izbegnem da izgovorim nekoliko ključnih činjenica. Sadržaj koji svakodnevno gledamo ima zadatak da privuče našu pažnju. U toj trci za pažnjom naš nervni sistem se kondicionira da u deliću sekunde dobija novu porciju stimulusa samo prevlačenjem palca preko ekrana. Kokteli hemikalija u našem telu se smenjuju tokom tog sekundnog multitaskinga.

Jednom prilikom, sedeći sa bakom i dekom moje supruge, deka posmatrajući decu kako gledaju u telefone reče mom sinu ,,Ostavi malo taj telefon, ti si stalno pod tenzijom’’.
On ga je pogledao, ostavivši uredjaj sa strane ali niju mu bilo potrebno mnogo vremena da njegova ruka posegne za telefonom, a oči samo skliznu ka njemu da provere ima li neka nova informacija. To je bio trenutak kada sam počeo ozbiljnije da razmatram razarajuće efekte telefona i socijalnih medija na mlade ljude.

Prvo sam započeo da posmatram sebe koliko dugo mogu bez telefona, kada će se pojaviti potreba da ga uzmem u ruke, koliko će teško biti odupreti se toj potrebi?
Zavisnost nas obuzima polako i neometano, iako ne bih da ovaj post ide ka tome, moram da kažem da sam ubrzo započeo da testiram ljude i način na koji se njihov nervni sistem ponaša tokom i nakon korišćenja uredjaja, kao i koliko mu je vremena potrebno da uspostavi normalno funkcionisanje nakon 5, 10, 15 minuta korišćenja telefona.

Nezvanično istraživanje koje sam sproveo na 8 zdravih muškaraca izmedju 25/35 god ukazalo je da listanje kroz socijalne medije zadržavajući se na svakoj objavi 20 sekundi, uzrokuje mišićnu tenziju ili kraktorajnu slabost. Nisam se predugo zadržao na traženju uzoraka zbog čega deluje različito na svakoga od nas, ali dedina teorija je potvrdjena. Možda sam pristupio preambiciozno odredjujući 20 sekudni za svaki post jer kasnije čitajući studije, procena algoritama socijalnih mreža je da prosečna pažnja iznosi svega 8 sekundi. Za nervni sistem to predstavlja još izraženiji stres.

Kako ovaj post ne bi otišao u objašnjavanje gde nas vodi ovaj način života, kakve su dugotrajne posledice gubitka pažnje, rešio sam da vam u narednom periodu pišem o knjigama koje bi mogle da unaprede vaš život i odvoje vas od uredjaja na duži vremenski period u toku jednog dana.

Možda je takodje značajno znati da je jedan od najboljih boraca za povraćaj vaše pažnje, čitanje tekstova kao što je ovaj od početka do kraja.

I knjiga je svakako bolji izbor za informacije i njihovu primenu u odnosu na video. Autori kada pišu pažljivo cenzurišu i obradjuju informacije koje daju, u knjigama uglavnom pročitate mnogo toga što sam autor i ne zna jer je obradio mnoštvo literature kako bi preneo svoje zaključke na pravi način. Siguran sam da je knjiga najbolje od najboljeg kada su u pitanju informacije.

Nadam se da sam vas nagnao ka tome da čitate više i da se oduprete nagonima ka brzim informacijama i sadržaju koji nema nikakvog smisla. Na taj način vi ne napredujete, već gubite nešto najdragocenije za vas, vreme.

Hajmo da krenemo onda.

Ovo su dve knjige koje će vam pomoći da shvatite gde se nalazite u životu. Gde ste krenuli? Da li postupate dobro? Zbog čega imate probleme koje imate? Iz kog razloga život nije ono što ste zamišljali da će biti? I kako da to sve promenite, racionalnim i logičkim razmišljanjem?

12 PRAVILA ZA ŽIVOT, Džordan Piterson

Preporuka za čitanje (1/10) 8

Malo je reći spektakularna knjiga. Obiluje informacijama i sadržajem koji ne treba preleteti već čitati postepeno i razmišljati u isto vreme kako da te iste informacije primenimo u svakodnevnom životu.

Čini mi se da je dovoljno pročitati naslove svakog poglavlja i odmah postane jasno da živimo pogrešno, da nam je neophodna reforma, reorganizacija. Potrebno je svakodnevnicu začiniti vrednostima i principima.

Džordan pokušava da implementira duh prošlosti kroz jezik sadašnjeg čoveka, jasno pokazujući liniju koja razdvaja rad od haosa. Očigledno mu je u tome uspelo, s obzirom da je knjiga postala svetski bestseler.
Mnogo toga bih mogao da napišem o ovoj knjizi ali čini mi se da bi sve reči mogle da postanu suvišne. Ako ste neko ko se muči sa svojim životom, nepravdom koja je uvek prisutna, okolnostima koje se nametnu i nikako da se rezreše, ova knjiga je izbor za vas.
Takodje i ako je u vašem životu sve u najboljem redu, a težite ka unapredjenju svoje svakodnevnice, ovu knjigu ne biste smeli da preskočite. (Link)

RAZGOVORI, Epiktet

Preporuka za čitanje (1-10) 7 

Upoznao sam se sa stoicizmom i odmah me je prvukla njegova filozofija, postani sposoban, ne čini drugima loše, ne dozvoli da te muče dogadjaji koji se nisu ni dogodili. Stoicizam je napravljen za teška vremena. Iako sva njegova pravila i principi nisu nešto sa čim se poistovećujem u potpunosti (po mom mišljenju nedostaje začin večnosti) oni su bitni za čitanje i razumevanje načina kako se suočiti sa nedaćama i neprilikama, jer vremena se menjaju a čovek je uvek isti.

Važna poruka jeste da naša sreća zavisi isključivo od nas samih i da svako ima sposobnosti da uz pomoć samoposmatranja i napornog rada, ostvari cilj kome teži. Nisu dogadjaji ono što nas čini nemirnim, nego mišljenja koja o njima kreiramo, a zaista dogadjaje ne možemo da kontrolišemo ali mišljenja možemo. Ova knjiga je jedinstvena samo iz jednog razloga, Epiktet, rob koji je postao slobodan, divio mu se car, citirali su ga najveći mislioci sveta, živeo je svaku reč onoga što je opisano, za razliku od mnogih drugih. Epiktet je bio pravi stoik, ovo delo je prožeto njegovim mislima, zaključcima, kako iz svake teške situacije izvući ono najbolje. Knjiga obiluje rezonovanjem sa kojim u svakodnevnom životu možemo da se posvetimo.

DNEVNIK

Preporuka za čitanje(1/10) 7 

Znam da ovo nije knjiga medjutim to bi mogla da bude jedna od najboljih investicija koju možete da uradite za svoje mentalno zdravlje, životne ciljeve i naučene lekcije. Sve što treba da se učini je da se kupi sveska i svakodnevno odvoji 7 minuta u večernjim satima kako biste nešto u nju napisali.

Naravno, sistemi se razlikuju. Ako želite da ovaj dnevnik bude vaše sredstvo za motivaciju i njeno održavanje, onda tih 7 minuta iskoristite tako što ćete na kraju večeri nakon potapanja nogu u toploj vodi sa 20 tak kapi ulja od lavande, napisati najbolje momente dana. Sve najlepše što vam se dogadjalo. Ako želite da ovaj dnevnik posluži u promeni ličnosti, onda tih 7 minuta iskorisite da napišete sve momente gde ste pali, gde ste se vratili na onu staru ličnost, misli, akcije, emocije, osećanja. Naučiti sve lekcije koje ste prošli u životu, kao  i da vam se više ne ponavljaju… dnevnik može poslužiti i u tom smislu. 

Objaviću blog objavu sa 11 načina na koje dnevnik može da vam promeni život  iz korena.

Dnevnik je vrsta samoposmatranja, a može da bude i gomila pisanja koja ne znači ništa. Pravi pristup označava velike stvari. U vremenu informacija nije samo bitno znati, bitno je znati kako.

BUDNI U 5, Robin Sharma

Preporuka za čitanje (1-10) 3

U prethodnih godinu dana u porukama i mejlovima koje sam dobijao jedna knjiga se izdvajala ,,BUDNI U 5 ‘’ . Ako bih morao da izbrojim poruke koje sam dobio za ovu knjigu sa pitanjima, da li je vredna čitanja i preporukama za čitanje, sigurno bih brojao preko nekoliko stotina.

Iz tog razloga sam pročitao dve knjige autora (Budni u 5 i Kaludjer koji je prodao svoj ferari), odslušao podcast u kome je bio gost (utisci samog podcasta su zaista pozitivni). Inspirativan čovek zanimljivih ideja, prepun iskustva, dobrog poznavanja čoveka i njegovih potreba. Očekivao sam da će ova knjiga biti sve ono što sam o njoj slušao i već sam je svrstao u kategoriju zajedno sa Atomskim navikama. Nažalost nije bilo tako, kada nešto očekujete uglavnom se to pretvori u prašinu. U jednom momentu čitajući knjigu, zapitao sam se kome je namenjena? Nekome ko je protraćio većinu svog života ne znajući da je vreme da ustane ranije i posloži haos u kome se nalazi? Zapitao sam se da li su dijalozi i zaključci kojima je ova knjiga prožeta dobro prevedeni, jer su bili previše… ipak je previše prava reč.

Žao mi je što se na ovu knjigu nije preneo duh autorovog entuzijazma i svega što očigledno nosi unutar sebe jer nije slučajno jedan od najprodavanijih autora na svetu. Iako sam siguran da se ne bih vratio njegovim knjigama u ovom trenutku u životu, možda bi pre dvadesetak godina to bila jedna od najboljih koju sam pročitao. O uspehu njegovih knjiga ne treba mnogo trošiti reči, one imaju ogromnu publiku. U čitanje sam zaista ušao pun znatiželje i radoznalosti ali već nakon 50 tak strana sam shvatio da će ovo biti gubljenje vremena. To se do kraja i potvrdilo. Ono što je moglo da se napiše u 10/15 strana stalo je na 300 stotine.

Pravilo 20/20/20 je ključ ove knjige. Tačnije koncept koji bi bilo dobro primeniti u tih dragocenih sat vremena izmedju 5.00 i 6.00 ujutru. 20 minuta fizičke aktivnosti, 20 minuta meditacije ili pisanja dnevnika, 20 minuta rada na sebi, čitanje knjige ili neke vrste edukacije. Što je zapravo poprilično dobra ideja, nažalost nije dobro formulisana niti objašnjena i ostala je samo na ideji, knjiga se zbog toga pretvara u laku motivaciju za jedno leto. Robinove knjige su prepoznate širom planete i upravo iz tog razloga je šteta što ova knjiga nema težinu kao što je slučaj sa Atomskim navikama u kojima je svaki sistem detaljno objašnjen i strukturiran, čineći je vrednim svakog reda.

Problem ranog budjenja

Pre nego čovek želi da kreira svoje navike, on bi morao da zna šta želi da promeni u svom životu (tačnije koji deo nervnog sistema) i sa tim znanjem pristupi samoj promeni. Rano budjenje je uvek logičan izbor za takve programe, kao i nedostatak sna, medjutim dugoročno to je prilično loš koncept, koji bi mogao da donese više štete nego koristi. Zapravo nedostatak sna je povezan sa manjim osećajem zadovoljstva. Sudeći po Dr. Breusu i hronotipu (Lav, medved, delfin, vuk) koji je navodno definisan PER3 genom, on odredjuju koji deo dana smo mi najproduktivniji, tako da jutarnja produktivnost nije najpametnija stvar za sve ljude. U ovo sam se uverio iz ličnog iskustva, gde je moja lična produktivnost najizraženija nekoliko sati nakon budjenja.

Pokušavati biti produktivan kao u pravilu 20/20/20 uošte nije dobra ideja, jer nakon nekog vremena mogli biste jednostavno, da postanete previše umorni. Kada ste umorni i nemate dovoljno sna, postajete manje funkcionalni. Takodje zanemariti smenu godišnjih doba i budite se bez obzira na izlazak sunca svako jutro u 5 nije baš dobra ideja. Rečenica ,,Spavaćete kada umrete’’ jasno definiše put koji je autor odabrao za ovu knjigu. Jedna od mnogih u domenu samopomoći, daleko je ispod svojih konkurenata koji su pronikli u mnogo dublje probleme samog čoveka, a ne pripada ni literaturi koja može da se bavi sticanjem navika jer joj nedostaje verodostojnost informacija kao i očigledno zanemarivanje bioindividualnosti pojedinca.

Budni u 5 je zanimljiva knjiga za kraj devedesetih godina i definitivno ne pripada ovom vremenu. Oseti se veliko iskustvo autora i sigurnost kojom iznosi podatke ali loše formulisana priča i obilje neadekvatnih informacija za promenu onih kojima je promena najviše potrebna. Ipak nakon reči moje bliske prijateljice ,,Ova knjiga me ne opterećuje, lagana je, čitam je bez prevelikog naprezanja i nosi u sebi motivaciju’’ rešio sam da ovoj knjizi dam veću ocenu. Ona je u pravu, ova knjiga motiviše i inspiriše. Oni koji budu želeli da proniknu dublje, naći će put do stručnije i preciznije literature.

Konačna ocena je 4/10

4 thoughts on “PROMENA ŽIVOTA

 1. Sandra kaže:

  Pozdrav Srđane. Apsolutno bih se složila sa recenzijom Robinove knjige Budni u 5. Na prvo čitanje mi se učinila da je sve i prosto sam se pitala, kako ranije nisam došla do nje. Međutim, vremenom udubljujići se u samu njemu suštinu sam shvatila da je suviše lepršava, stvorena za neki idealni bajkovit svet koji ne postoji i da je nemoguće implementirati je u potpunosti u našoj realnosti. Inače želim da napomenem da ja generalno jesam jutarnji tip, i da sam najproduktivnija u tom periodu nakon buđenja. Ne sviđa mi se to što se u knjizi INSISTIRA na tome da svi moraju biti morning person, ukoliko žele da dođu do uspeha i podignu kvalitet svog života na viši nivo.
  U svakom slučaju, nije loša kao uvodna literatura kod ljudi koji su tek otkrili da postoji nešto više od sveta koji nas okružuje i koji pokušavaju da otvore vrata svoje podsvesti. A „prave“ knjige će se pojaviti same kada za to dođe vreme.

  1. Administrator kaže:

   Poštovana Sandra, hvala na komentaru.Slažem se sa Vama potpuno.

 2. Tamara kaže:

  Pozdrav Srdjane,

  Da li imate neku preporuku za literaturu koja ce nam dublje objasniti kako da organizujemo svoj dan i da pronadjemo sta nam najvise odgovara? Ja jesam jutarnji tip, ali ne osecam da uspevam da izvucem maksimum iz svog dana…

 3. Bojan kaže:

  Poštovani Srđane, prva knjiga je fenomenalna. Pročitao sam i nastavak. Pateraon ostavlja bez daha. Ove knjige se čitaju u „cugu“. Što se tiče Šarme, najbolji utisak na mene je ostavila knjiga „Manifest junaka“. Izvanredno delo, dok „Budi u 5“ , kako ste naveli nema i duh – predanost autora koliku sam očekivao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *